Leeftijd

Professional

Alles wat over wonen gaat

Je zoekt een fijne woonplek. Een woning geeft jou een basis voor het opbouwen van een bestaan. Een woning draagt bij aan jouw kwaliteit van leven. Een woning geeft jou ook vrijheid en onafhankelijkheid. Het is een plek die je zelf in kunt richten, waar je zeggenschap over hebt, waar je jezelf kunt zijn en een plek die als uitvalsbasis gebruikt kan worden. Een plek van waaruit je de wereld om je heen kunt betreden.

Kies je leeftijd en/of dat je professional bent

Hoe wil jij wonen?

Wonen | 16-24 jaar, 24-35 jaar, 35-67 jaar,
Hoe wil jij wonen? We gaan dit bekijken aan de hand van 4 stappen. Stap 1 is het beschrijven van jouw dromen en wensen over wonen. Vanuit daar ga je verder...

Welke wetten zijn er voor wonen?

Wonen | 24-35 jaar,
In jouw leeftijd loopt Jeugdhulp in veel gevallen af. Je moet op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Check hier wat er voor regelingen gestaan.

Guny leeft nu heel anders dan in een instelling

Guny woont in een appartement. De grond waarop het gebouw staat, is van het OCMW. De ouders van Guny hebben samen met een ander koppel de grond in erfpacht gekregen en er een appartementencomplex gebouwd.

Eindelijk een manier om te laten zien hoe jouw ziekte bij jou uitpakt

Wat een beperking betekent voor dagelijks functioneren hebben zorgverleners en indicatiestellers vaak geen idee. Er bestaat een methode waarmee heel precies kan worden beschreven welke problemen iemand in het dagelijks functioneren ondervindt.

Hoe vind je een woning?

Wonen | 16-24 jaar,
Je mag je vanaf je 18e inschrijven voor een kamer of huurwoning. Voor mensen met een beperking kan het lastiger zijn om zelfstandig te gaan wonen. Het kan zijn dat je speciale woonvoorzieningen nodig hebt. Het kan ook dat je graag huurtoeslag wil aanvragen. Wij helpen je op weg.

Dominiek woont nu alleen!

Dominiek heeft een verstandelijke beperking. Hij woonde 39 jaar in een instelling. Nu woont hij alleen dankzij een steunnetwerk en een persoonlijk assistentiebudget (PAB), voor volwassenen omgezet in persoonsvolgend budget.