Wonen
16-24 jaar 24-35 jaar 35-67 jaar

Inclusie voor Carola – gesprek bij de Rozelaar

De Rozelaar zet zich in voor inclusie van mensen met een verstandelijke beperking in de wijk. Bijvoorbeeld voor Carola. Mireille de Beer praat met Carola over wat inclusie voor haar betekent.

Interview door Mireille de Beer

Medicatie om rustig te worden

Carola is 50 jaar geleden geboren in Apeldoorn. Toen Carola 1 jaar was kreeg ze hersenontsteking. Tot haar negende heeft ze thuis gewoond, toen kwam ze terecht in een Van Arkel instituut in Soest. Dat was geen fijne tijd. Ze had veel epilepsie aanvallen. Daardoor had ze veel last van spanningen in haar hoofd. In het instituut zeiden ze dat ze zich niet moest aanstellen. Ze gaven haar medicatie om rustig te worden. Rust is voor Carola inderdaad belangrijk, maar liever zonder medicatie. Toen ze 21 was is Carola weer bij haar ouders gaan wonen tot haar 33e. In 1999 is ze gaan wonen in Kootwijkerbroek bij de Vijgenboom en in 2009 in Voorthuizen bij De Rozenhof.

Contacten in de wijk

Carola doet nu technisch werk op een werkplaats. Ze maakt er onderdelen voor kasten. Ze woont graag in Voorthuizen. Het is een ondernemend plaatsje en er valt genoeg te beleven. Ze vindt bijvoorbeeld de kermis erg leuk. Om de zaterdag doet ze met een vrijwilligster wat leuks, ze bedenken samen steeds iets nieuws. Ook deelt Carola de wijkboekjes uit. Dat levert veel contacten en leuke gesprekken op. Op eigen initiatief is ze naar de buren gegaan om zich voor te stellen. Nu heeft ze regelmatig contact met Roelie, een vrouw in haar buurt. Roelie speelt blokfluit en Carola zingt. De muziek ontspant haar. Ook met de benedenbuurman heeft ze goed contact. Hij heeft geholpen met het aanleggen van de tuin.

Buurtactie

De Rozenhof heeft zelf in de buurt een leuke actie georganiseerd. De bewoners hebben flyers uitgedeeld en buurtbewoners uitgenodigd voor een kopje koffie, thee of fris. Daar hadden ze een grote kar voor geregeld. Carola heeft toen cakejes gebakken. Zo kon de buurt op een ongedwongen en gezellige manier kennismaken met de bewoners. En andersom natuurlijk. Ook de kerk is voor Carola erg belangrijk. Omdat ze gelooft in Gods woord. Ze leert er veel mensen kennen en verzorgt er ook het glaasje water voor de Dominee.

Lees het interview verder op Kennisplein gehandicaptensector