Wonen
16-24 jaar

Woning vinden

Je mag je vanaf je 18e inschrijven voor een kamer of huurwoning. In sommige gevallen kan jouw gemeente ervoor zorgen dat iemand via Wmo wonen voorrang krijgt op een huurwoning. De Wmo kan er ook voor zorgen dat je begeleid gaat wonen als zelfstandig wonen geen optie is. Wil je weten wat er in een huis aangepast kan worden, doe dan eens de huistest.

Zelfstandig wonen

Voor mensen met een beperking kan het lastiger zijn om zelfstandig te gaan wonen. Het kan zijn dat je speciale woonvoorzieningen nodig hebt. Een oplossing hierbij is dat wooncorporaties rekening houden met het bouwen van toegankelijke woningen. Op Kamers van ORO biedt mensen met een beperking de kans om zelfstandig wonen uit te proberen, met ´maatjes´ om op terug te vallen.

Huurtoeslag aanvragen

Als je 18 bent mag je huurtoeslag aanvragen. De huur mag in 2022 niet hoger zijn dan €763,47. Er zijn altijd uitzonderingen: je krijgt bijvoorbeeld verzorging thuis, of je woning is aangepast. En zo zijn er nog meer uitzondering. Soms kan het zo zijn dat je betaald werkt en daardoor niet voor huurtoeslag in aanmerking komt. Zie alle voorwaarden bij de belastingdienst. Heb je een partner of medebewoner die gehandicapt is en je woont in een aangepaste woning?Dan kan je meer huurtoeslag krijgen. Of je kan huurtoeslag krijgen terwijl je huur hoger is dan de maximale huur.

Inclusie voor Carola

De Rozelaar zet zich in voor inclusie van mensen met een verstandelijke beperking in de wijk. Bijvoorbeeld voor Carola. Mireille de Beer praat met Carola over wat inclusie voor haar betekent.