Vrije tijd

Podcast Onbeperkt genieten

Eva Eikhout behandelt het onderwerp ‘Onbeperkt genieten’ in de podcastserie ‘Onbeperkt meedoen’ van het Ministerie van VWS.

Iedereen in Nederland moet de vrijheid hebben om te kunnen genieten: op festivals, bij concerten, in een dierentuin of in een pretpark. Ook als je door je beperking in een rolstoel zit, of als je door je autisme een rustige omgeving nodig hebt. Toch liggen er wel problemen op de loer. Want hoe kan je in je rolstoel zien wat er op het podium gebeurt als je favoriete band optreedt? En hoe ervaar je een dagje Efteling als alle prikkels, kleuren, geuren en geluiden je soms teveel worden?

Jeroen van de Koppel van HandicapNL, Johan Kampman van Zwarte Cross en ervaringsdeskundige en festival-liefhebber Niek de Jonge vertellen in deze podcast alles over het zo inclusief mogelijk organiseren van een festival. Hoe zorg je ervoor dat een festival toegankelijk is voor iedereen, ook als het terrein niet goed begaanbaar is? Wat kan je doen voor festival-liefhebbers met een beperking die willen overnachten op de camping? En welke mogelijkheden heb je allemaal als organisatie?

De Zwarte Cross gaf in 2019 het goede voorbeeld met het enige echte ‘Miva Las Vegas’: een zorghotel voor minder-validen. Later schuiven directeur Commercie, Creatie en Ontwikkeling van de Efteling Koen Sanders en ervaringsdeskundige Richard de Witte – werkzaam bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) – aan bij Eva, om hun tips en tricks voor een toegankelijk pretpark met iedereen te delen. Je hoeft het niet 100% goed te doen, als er überhaupt maar over wordt nagedacht. Want alle sprekers hebben één gedeelde missie: iedereen onbeperkt laten genieten!

Luister naar de gehele podcast.