Leren

Het verhaal van Ludo

Ludo is 48 jaar. Hij woont in Apeldoorn met 24 uur begeleiding per week. Al 13 jaar werkt hij bij Bakkerij Zonnehoeve. Ludo houdt van paardrijden en muziek. Ook computeren vindt hij leuk. 

En hij houdt van leren. In 2005 kwam hij voor het eerst naar de Academie voor Zelfstandigheid in Apeldoorn. Ludo was daar zelfs één van de eerste studenten. ‘Ik wilde leren strijken. Dat kon ik niet. Het was best ingewikkeld om te leren.’ Na de training kon hij het. Hij kreeg ook een certificaat. Dat was een feest! Zijn zus was erbij om het te vieren. 

Training Omgaan met geld 

Ludo kreeg de smaak te pakken. Hij deed nog meer trainingen. Zoals de training “Omgaan met geld”. ‘Dat was moeilijk. Je moet goed tellen. Ik kan nu makkelijker geld teruggeven. Ik herken de munten. En ik kan beter terugrekenen.’ De training “Pinnen en kasboek” deed hij ook. Toch blijft pinnen lastig voor hem. Wat wel heel goed gaat: zelfstandig reizen met de trein. 

Training Vriendschap en verliefdheid 

Ludo wil graag een vriendin. Dat lijkt hem leuk en gezellig. Een tijdje geleden deed hij de training “Vriendschap en verliefdheid”. Hij leerde van alles. Wanneer is iemand een vriend? Wat gebeurt er als je verliefd wordt? Wat doe je als je verliefd bent: wil je dat wel? En doe je dan dezelfde dingen als met een vriend? Ludo vond het een leuke training. Hij volgde daarna ook de training “Seksualiteit”. In die training leer je wat seksualiteit precies is. Je leert je eigen lijf kennen. En je leert meer over seks. Je bekijkt informatieve filmpjes en praat over met de trainer. 

Ook belangrijk: de sociale contacten 

Meestal is Daphne de trainer van Ludo. Hij is blij met haar. ‘Ze doet goed haar best. Ze kan duidelijk uitleggen. En ze heeft geduld.’ Ludo vindt het leuk op de Academie voor Zelfstandigheid, ook voor de sociale contacten. Binnenkort begint hij daarom met de training “Een praatje maken”. 

Ludo merkt dat hij steeds meer zelf kan. ‘Ik ben zelfstandiger geworden.’ Thuis maakt hij bijvoorbeeld zelf zijn kamer schoon. Ook stofzuigen doet hij zelf. Koken kan hij ook. Wie weet wat Ludo nóg meer gaat leren. Hij wil wel. 

Bron: website Academie voor Zelfstandigheid.