Buurtcirkels: meer inclusie door wederzijdse ondersteuning

Een Buurtcirkel bestaat uit negen tot twaalf mensen die met elkaar in een buurt, wijk of omgeving wonen en allemaal een hulpvraag hebben, in de meest brede zin van het woord. Wekelijks ontmoeten de deelnemers elkaar op een vaste locatie. Iedereen in een Buurtcirkel helpt elkaar vanuit zijn eigen talenten en wordt daarbij ondersteund door een vrijwilliger en een professionele Buurtcirkelcoach, maar alleen wanneer dat nodig is. Samen naar de tandarts, boodschappen doen, een klus in huis, het zijn soms de kleine dingen waar je elkaar mee kunt helpen. Zo leer je hoe je zelfstandiger kunt leven binnen een veilige en betrouwbare omgeving. Een Buurtcirkel vergroot de zelfredzaamheid en is geschikt voor iedereen met een ondersteuningsvraag. Ook mensen met een beperking zitten in Buurtcirkel. Zo ontdekken zij onder andere dat je ook hulp aan buurtbewoners kunt vragen.

Buurtcirkel richt zich op de ontwikkeling van talenten, want iedereen is wel ergens goed in. Deelnemers gaan vooruit in zelfvertrouwen en kunnen zichzelf hierdoor beter redden. Meer zelfvertrouwen, minder eenzaamheid, makkelijker contact leggen met anderen, meer energie en kwaliteit van leven.

Buurtcirkel is een initiatief van Pameijer en +Vijf (platform voor het verspreiden en uitdragen van het gedachtegoed van Pameijer, geïnspireerd op de Engelse Community Supported Networks van Keyring, een organisatie die mensen met een kwetsbaarheid helpt zelfstandig(er) te wonen).
Sinds de start in de regio Rotterdam in 2013 is het initiatief uitgegroeid tot een netwerk van Buurtcirkels verspreid door heel Nederland. Door de lokale samenwerking met tientallen gemeenten en organisaties draagt Buurtcirkel bij aan een samenleving die ruimte en kansen biedt aan iedereen. Inclusief dus!

Zie verder: