Competentieprofiel van ervaringsdeskundige met verstandelijke beperking
In het verlengde van de toenemende inbreng van ervaringsdeskundigen in zorg en onderzoek is de afgelopen jaren aandacht geschonken aan de vraag over welke competenties een ervaringsdeskundige moet beschikken. In 2022 werd door het ministerie van VWS, belangenorganisatie LFB en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland het ‘Competentieprofiel Ervaringsdeskundige VB’ uitgebracht. Waar het gaat om competenties in het algemeen noemt dit Competentieprofiel als kerntaak: zet zijn ervaringsdeskundigheid in om de positie van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren.
Daarna volgen vijf meer specifieke competenties, met als eerste het reflecteren op het eigen handelen. Dit is de competentie die in allerlei definities van competentie verscholen zit en als erg belangrijk wordt gevonden. Om opgedane persoonlijke ervaringen om te zetten naar ervaringskennis die betekenisvol en samenhangend is, is reflectie noodzakelijk. In de rol van ervaringsdeskundige is het daarom belangrijk om te kunnen reflecteren op de eigen situatie.
De vijf competenties zijn:
- Reflecteert op het eigen handelen en werkt aan een professionele beroepshouding.
- Draagt bij aan deskundigheidsbevordering van (toekomstige) professionals.
- Wisselt kennis en ervaringen uit met andere mensen met een verstandelijke beperking.
- Vertegenwoordigt de belangen van mensen met een verstandelijke beperking bij gemeenten, andere overheden of organisaties.
- Voert uitvoerende taken uit ter bevordering van de inclusie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking.
Download hier de publicatie van VWS, LFB & VGN (2022)