Wonen

Je woning aanpassen?

Soms is het nodig om aanpassingen in jouw woning te doen. Simpele woningaanpassingen kun je bij de thuiszorgwinkel of bouwmarkt kopen. Moeilijke woningaanpassingen kunnen vergoed worden vanuit de Wmo. De aanvraagprocedure hiervoor is per gemeente anders.

Als je een aannemer of klusbedrijf nodig hebt, dan kun je een persoons gebonden budget (PGB) aanvragen bij jouw gemeente. Je krijgt dan eenmalig een bedrag om van deze faciliteiten gebruik te maken. Het is wel belangrijk om begeleiding te vinden bij het aanvragen van deze procedures, omdat aanvraagformulieren ingewikkeld kunnen zijn.

Woningaanpassingen

Uit onderzoek van Ieder(in) en de Woonbond blijkt dat het voor de helft van de mensen die hun woning willen aanpassen, onduidelijk is hoe ze deze aanpassing kunnen regelen. Waar moet iemand bijvoorbeeld beginnen? Wie kan bijdragen aan de kosten van welke aanpassingen? Welke processtappen moet iemand doorlopen? Het aanvragen van een woningaanpassing kost vaak veel tijd en energie, wat voor mensen met een fysieke beperking belastend en stressvol kan zijn. Niet iedereen kan de (complexe) administratieve lasten even makkelijk aan. Als de (landelijke) overheid verwacht dat mensen met een fysieke beperking zelfredzaam zijn, is het zaak het systeem en procedures daarop in te richten.

In het onderzoek worden de volgende aanbevelingen gedaan:

  • Maak het proces rond het aanvragen van woningaanpassingen gemakkelijker; verminder de bureaucratie.
  • Communiceer helder over waar iemand terecht kan met welke vraag.
  • Biedt aan wat mogelijk is en wacht niet op een vraag. 

Je kunt het onderzoeksrapport van Ieder(in) en Woonbond hier downloaden. In de Publicatie staat in paragraaf 5.3. meer beschreven over wonen en woningaanpassingen.

Mensen maken samen de wijk

In Polanen, een wijk op het oude ’s Heeren Loo instellingsterrein in Monster, ontstaan mooie contacten tussen mensen met en zonder beperkingen. ’s Heeren Loo is in deze wijk aan de slag gegaan met de methode 'Sociale integratie’. Wat maakt de methode zo succesvol?

Mariska wil meer geluidsisolatie: ‘Ik kan thuis niet aan de prikkels ontsnappen’

Een dichtslaande deur, voetstappen op de trap of een centrifugerende wasmachine: voor de meeste mensen niet anders dan achtergrondgeluiden. Voor mensen die snel overprikkeld raken is het een grote aanslag op hun leven.