Zes tips voor inclusiviteit op de werkvloer

Inclusie gaat over de vraag wie mee mag doen en mee mag beslissen. Hoe maak je jouw organisatie inclusiever? Zes tips om aan de slag te gaan met inclusiviteit op de werkvloer:

  1. Kijk bij het zoeken van nieuwe medewerkers welke talenten nog gemist worden in je organisatie. Bedenk dat er veel verschillende talenten bestaan en meerdere manieren om iets gedaan te krijgen.
  2. Maak gebruik van verschillende manieren om de ervaring van mensen mee te nemen.
  3. Vraag anderen hoe inclusief ze jouw organisatie vinden, zowel je cliënten en medewerkers als organisaties waar je mee samenwerkt.
  4. Let op hoe je binnen de organisatie met elkaar omgaat. Je kan wel zeggen dat iedereen welkom is, maar zorg je daar ook echt voor? Mag iemand die net binnenkomt in de organisatie ook ideeën delen en meebeslissen? Laat je iedereen uitpraten in een overleg?
  5. Maak het mogelijk dat mensen elkaar steunen. Zorg dat erover gepraat kan worden als er discriminerende opmerkingen worden gemaakt. Zorg dat mensen zich veilig voelen om daar iets over te zeggen.
  6. Communiceer inclusief. Als je over en met cliënten spreekt, zet dan altijd de persoon voorop, niet een kenmerk. Dus niet ‘dementerenden’ maar mensen die leven met dementie. En als het nodig is om het te benoemen, wees dan precies.

Deze tips zijn afkomstig van Madhu Mathoera, expert op het gebied van diversiteit en inclusie, die op 28 september een presentatie in Utrecht gaf. Lees meer op de website van Vilans.