Vervoer

Gebruik openbaar vervoer (1)

Iedereen kan gebruik maken van het Openbaar Vervoer (OV) door middel van het aanschaffen van een OV-chipkaart. Deze vraag je aan op de speciale website van de OV-chipkaart.

Voor mensen met een visuele beperking wordt rekening gehouden:

  • In de reguliere bussen is audio-informatie over de haltes. In de flexbussen zal de buschauffeur halte-informatie doorgeven.
  • Er lopen geleidelijnen over veel haltes met duidelijke markering van het begin en eind (zie ook informatie over Toegankelijkheid haltes).
  • Er zijn opvallend gekleurde handgrepen en stangen aangebracht in de reguliere bussen.
  • Reizigers met een visuele beperking kunnen bij het Serviceloket OV blinden & slechtzienden terecht met alle vragen over het reizen met de NS-Business Card (NSBC).
  • Met een Sentire abonnement reizen mensen met een visuele beperking tegen een lager instaptarief.

Voor mensen met een mobiele beperking:

  • Je kan je rollator op de rolstoelplaats in de bus zetten.
  • Je kan met je rolstoel de bus in op de rolstoelplaats.
  • Mensen met een scootmobiel kunnen niet mee reizen in de bus.
  • Treinen zijn toegankelijk gemaakt voor rolstoelen en rollators.
Reizen met een beperking

Vervoersmaatschappij Connexxion probeert het openbaar vervoer voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en te houden. Ben je afhankelijk van een rolstoel of rollator, slechtziend of blind of ga je als begeleider mee? Lees meer over de nodige informatie over toegankelijkheid van de bussen en treinen op de website van deze maatschappij.

Begeleiderskaart

Kun je vanwege een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met je mee met de reguliere bus. Controle in bussen en flex-voertuigen gebeurt op zicht. Inchecken is dus niet nodig. Bij tram, metro en trein dient wel ingecheckt te worden met de OV-Begeleiderskaart.
Lees meer over de OV-Begeleiderskaart op de speciale website hierover.

Buurtbus

De buurtbus rijdt meestal van dorpen die geen busverbinding hebben naar plaatsen waar een goede verbinding is met grotere steden. Deze bussen vind je op de website van buurtbus.
Je kan met een OV chipkaart reizen met deze bus. Als de bus vol is kan je alleen helaas niet meer mee. Mensen met een rolstoel kunnen niet met de buurtbus reizen.

‘Ook een rolstoelgebruiker moet de tram in kunnen’

De nieuwe Amsterdamse trams zijn niet toegankelijk genoeg voor rolstoelgebruikers. Volgens Deborah Lauria is dit in strijd met de afspraken rond gelijke behandeling.