Vervoer
Doelgroepenvervoer kan beter!
Het College voor de Rechten van de Mens (CRvdM) liet onderzoek doen naar het doelgroepenvervoer van mensen met een beperking. Op basis van de uitkomsten constateert het College dat er binnen het doelgroepenvervoer (specifiek het Wmo-vervoer en de Valys) belangrijke knelpunten bestaan waardoor mensen met een beperking hun recht op persoonlijke mobiliteit niet altijd kunnen genieten. Daarom doet het College de volgende aanbevelingen (zie voor de uitgebreide bespreking de link aan het eind).
Algemene aanbevelingen
- Ga uit van het VN-verdrag handicap bij het ontwikkelen en uitvoeren van wetgeving en beleid rondom doelgroepenvervoer.
- Betrek mensen met een beperking en hun representatieve organisaties bij de ontwikkeling en implementatie van wetgeving en beleid over doelgroepenvervoer, zowel op nationaal- als lokaal niveau.
- Benader mobiliteit in beleid integraal en interdepartementaal: openbaar vervoer en doelgroepenvervoer samen.
- Investeer in regelmatig onderzoek naar de ervaring en zienswijze van (potentiële) gebruikers van doelgroepenvervoer en in terugkerende evaluaties van de kwaliteit van het stelsel en de uitvoering. Ontwikkel monitoring- en toezichtmechanismen.
Aanbevelingen aan de ministeries van VWS en IenW
- Ontwikkel een heldere visie op de regierol van de Rijksoverheid op het terrein van mobiliteit in het algemeen en doelgroepenvervoer in het bijzonder.
Aanbevelingen aan gemeenten
- Leg meer de nadruk op extra capaciteit voor onvoorziene omstandigheden.
- Zorg voor goede onderlinge samenwerking tussen gemeenten.
Aanbevelingen aan vervoerders
- Zorg dat de basis van de dienstverlening op orde is en investeer in goede communicatie met de gebruikers.
Zie voor het onderzoeksrapport: Verwonderzoek, Niet zomaar op reis (Pdf).
Zie voor de uitgebreide presentatie van de aanbevelingen de publicatie van het CRvdM, Aanbevelingen over doelgroepenvervoer (Pdf).