Steeds meer onderwijsinstellingen willen inclusiever onderwijs
Op 2 en 3 oktober jl., tijdens de Week van de Toegankelijkheid, onderstreepten weer acht onderwijsinstellingen – afkomstig uit de regio’s Amsterdam en Den Haag – hun toewijding aan inclusief onderwijs met de ondertekening van de intentieverklaring VN-Verdrag Handicap. Hiermee staat de teller op 34 hogescholen en universiteiten en 8 mbo-instellingen.
Met ondertekening van de intentieverklaring gaan deze instellingen deze uitdaging niet alleen aan. In diverse werkgroepen VN-verdrag bundelen ze hun krachten. Deze werkgroepen voor het hoger onderwijs en het mbo zijn geïnitieerd om onderwijsinstellingen daarbij te helpen. Ze worden door ECIO – Expertisecentrum inclusief onderwijs – gefaciliteerd om kennis en ervaringen te delen en samen te werken aan het verder verduurzamen van inclusief onderwijs.
Onderwijs volledig inclusief
Van de studenten in het hoger onderwijs die aangeven te studeren met een beperking wordt, zo blijkt uit onderzoek, 39 procent belemmerd in hun studie. Ook in het mbo geeft een op de drie studenten aan te studeren met een beperking, leerprobleem of chronische ziekte. Het ministerie van OCW zet in op verandering in cultuur, beleid en praktijk zodat het onderwijs volledig inclusief is. Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap biedt hiervoor richtlijnen met acht fundamentele elementen.
Met ondertekening van de intentieverklaring committeert de bestuurlijke top van onderwijsinstellingen zich om de onderwijsomgeving volledig inclusief te maken. Zo werken ze aan flexibiliteit in het curriculum, deskundigheidsbevordering van alle medewerkers met onder andere didactiek en attitude, informatievoorziening, internationalisering, digitalisering en de voorbereiding op en overgang naar de arbeidsmarkt. Door aan de slag te gaan met de acht fundamentele elementen breng je het VN-verdrag naar de praktijk, het is een handreiking om inclusief onderwijs effectief te implementeren. Dan kan elke student, op voet van gelijkheid met andere studenten, aan het onderwijs deelnemen.
Bron: Nationale Onderwijsgids
Voor de tekst van de Intentieverklaring: zie de website van ECIO