Het Ervaringskennisplein
Het Ervaringskennisplein is een vindplaats van kennis over de inzet van ervaringskennis en -deskundigheid. Je kunt het zien als een bibliotheek met een rijke collectie aan artikelen en rapporten over dit onderwerp. Een bibliotheek die bedoeld is voor iedereen die vragen heeft over ervaringskennis en -deskundigheid. Vragen als ‘wat is het’, ‘hoe kan het ingezet worden’ en ‘waar moet je aan denken bij het inzetten ervan?’ Onderdeel van het Ervaringskennisplein is de Helpdesk, die je zou kunnen omschrijven als de bibliotheekmedewerker. Die kan je helpen bij het vinden van de informatie die je zoekt en vragen beantwoorden die je hebt over dit onderwerp.
Het is belangrijk om ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in te zetten, op wat voor manier dan ook. De inbreng hiervan draagt bij aan een betere aansluiting tussen leef- en systeemwereld. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de systemen rondom wetgeving, beleid of de zorg.
Het belang van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid wordt steeds meer erkend. Er is dan ook een toename van de inzet van ervaringsdeskundigen. Daardoor is er een professionalisering gaande van de ervaringsdeskundige inzet. Dat vereist transparante en toegankelijke informatie. Er zijn veel projecten op dit terrein waarin kennis wordt opgedaan. Die kennis verdient een goede borging en een brede verspreiding en zou op één plek toegankelijk en vindbaar moeten zijn. Het Ervaringskennisplein draagt daaraan bij, zodat deze kennis meer en beter gebruikt en ingebed kan worden.
Het Ervaringskennisplein kent een brede doelgroep: ervaringsdeskundigen, andere (zorg)professionals, werkgevers, beleidsmakers, managers, bestuurders, toezichthouders, ambtenaren, onderzoekers, docenten, studenten, belangenbehartigers, cliënten, naasten en overige belangstellenden.
Zie verder de website van het Ervaringskennisplein.