Mensen maken samen de wijk
In Polanen, een wijk op het oude ’s Heeren Loo instellingsterrein in Monster, ontstaan mooie contacten tussen mensen met en zonder beperkingen. ’s Heeren Loo is in deze wijk aan de slag gegaan met de methode ‘Sociale integratie’. Wat maakt de methode zo succesvol?
Polanen is een nieuwe wijk, ontstaan op het oude instellingsterrein van ’s Heeren Loo. In 1992 maakten oude bewonerspaviljoenen plaats voor nieuwe woningen. Polanen is nu een gemengde wijk met zo’n 60 woningen voor cliënten en 350 woningen voor particuliere bewoners. Er is dagbesteding voor cliënten en iedereen kan gebruik maken van een centraal plein met diverse voorzieningen. De eerste jaren dacht ’s Heeren Loo nog niet heel bewust na over inclusie in deze wijk. In sommige buurten ontstonden spontaan contacten, maar in de meeste wijken leefden mensen met en mensen zonder beperkingen min of meer langs elkaar heen.
Inclusie stimuleren
Inclusie in een wijk kun je niet afdwingen. Inclusie ontstaat alleen als mensen het vrijwillig doen, omdat ze er lol in hebben of uit nieuwsgierigheid. Volgens Tineke van Iperen, projectleider sociale integratie bij ’s Heeren Loo (Noordwijk en omstreken), gebeurt er niet veel in een wijk als je als organisatie niks doet. Maar het is ook belangrijk om niks te forceren. In de wijk Polanen is het ’s Heeren Loo gelukt inclusie te stimuleren.
De rol van medewerkers
De medewerkers van ’s Heeren Loo hebben een belangrijke functie in het contact tussen de cliënten en de particuliere bewoners: als intermediair tussen cliënt en buurt, als ambassadeur voor de organisatie in de buurt en als ‘mede’buur. ‘Ze hebben een voortrekkersrol’, aldus Tineke van Iperen. ‘Medewerkers helpen cliënten om contacten met buurtgenoten handen en voeten te geven. Daarnaast kunnen ze buurtgenoten helpen om cliënten beter te leren kennen en begrijpen. Om medewerkers hiervoor handvatten te geven heeft ’s Heeren Loo de werkmethode ‘sociale integratie’ geïntroduceerd.’
Een werkmethode als handvat
De werkmethode ‘sociale integratie’ van ’s Heeren Loo is een methode waarin bewoners van de verschillende buurten ‘samenlevingsafspraken’ met elkaar maken. De methode is gebaseerd op het voorbeeld van Rotterdam, waar al meer dan tien jaar gewerkt wordt met de methode mensen maken de stad.
De werkmethode ‘sociale integratie’ is erop gericht om het samenleven in de straat te bevorderen. Uitgangspunten zijn:
- bewoners bepalen zelf wat er moet gebeuren om de buurt vriendelijker en veiliger te maken en houden
- bewoners bespreken en bepalen zelf hoe ze op een verantwoorde manier met elkaar kunnen omgaan
- met behulp van de ‘straatladder’ geven buurtbewoners zelf aan, hoe hoog ze hun lat willen leggen (de straatladder geeft de verschillende niveaus van contacten tussen buurtbewoners aan)
Bron: Kennisplein Gehandicaptensector