Vrije tijd

Aangepast sporten: wat is het aanbod en welke vergoedingen zijn mogelijk?

Gehandicaptensport is sport en bewegen op maat – op zowel competitief als recreatief niveau – voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en chronisch zieken. Gehandicaptensport verbindt, maakt fit en laat mensen participeren en excelleren.

Welke aangepaste sporten zijn er?

Voor mensen met een beperking of chronische ziekte zijn er veel mogelijkheden om te sporten. Voor jong en oud. Zoek je informatie én inspiratie over sporten? Op de website van Gehandicaptensport Nederland staan allerlei artikelen tot het vinden van een passend sportaanbod.

Als dienstverlener en belangenbehartiger probeert Gehandicaptensport Nederland sport en bewegen voor iedereen toegankelijk te maken, met voldoende mogelijkheden in de directe woonomgeving, op elk niveau en afgestemd op de wensen van de sporters zelf. Men organiseert veel aangepaste sporten. Bijvoorbeeld blindenvoetbal of rolstoelrugby. Daarnaast bieden veel sportverenigingen aangepast sporten aan.

Op zoek naar activiteiten bij jou in de buurt?

Het platform Uniek Sporten bevat een volledig overzicht van activiteiten bij jouw in de buurt. Bekijk de agenda.

Advies over sporthulpmiddelen

In een revalidatiecentrum werken mensen met medische en sporttechnische kennis. Zij helpen met:

  • het doorverwijzen naar een leverancier van sporthulpmiddelen;
  • speciale hulpmiddelen;
  • het aanpassen van een bestaand hulpmiddel.

Mensen kunnen ook terecht bij een orthopedische instrumentenmaker. In de hulpmiddelenwijzer van Vilans staat informatie over sportmaterialen en sportrolstoelen.

Vergoeding van aangepast sporten

Heeft iemand bij het sporten aangepaste materialen nodig? Bijvoorbeeld een sportrolstoel of speciale sportschoenen. Of aangepast vervoer naar de sportclub? Er zijn verschillende organisaties waar mensen misschien een vergoeding krijgen voor deze extra kosten.

De gemeente kan een vergoeding geven vanuit de Wmo of bijzondere bijstand. Bijvoorbeeld voor:

  • hulpmiddelen (zoals een sportrolstoel);
  • vervoer;
  • een bijdrage voor het lidmaatschap van uw club of vereniging.

Voor gezinnen is er het Jeugdfonds sport en cultuur.

Ook de zorgverzekeraar biedt mogelijkheden. Lees in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar welke vergoedingen er zijn voor hulpmiddelen voor aangepast sporten. Of vraag de zorgverzekeraar om meer informatie.

Vergoedingen voor sportvervoer

Is iemand een wedstrijdsporter en traint hij of zij veel? Dan krijgt deze persoon mogelijk een vergoeding voor het vervoer via de sportvervoersregeling. Ook sportclubs kunnen via deze regeling een vergoeding voor extra kosten krijgen.

Special Heroes Nederland regelt, met financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het sportvervoer voor sporters met een lichamelijke beperking: de sportvervoersvoorziening. Zie hun website.